Giresun ili ve yöresi Vilayet-i Çepni olarak tarihte anılmaktadır. Bayburt,Kürtün,Ordu, Mesudiye, Gürgentepe, Koyulhisar,Canik,Giresun,Şalpazarı, Trabzon Merkeze kadar olan bölgede yoğun olarak Çepni boyları yaşamaktadır.
Günümüzde de özellikle Şalpazarı, Samsun, Sinop, Giresun, Ordu ve Kastamonu gibi Karadeniz illerine yerleşiktirler ve Bu bölgedeki Çepnilerin önemi çoğunluğu sunnidir , ancak Alevi olanlarda hatırı sayılır sayıdadır.Ayrıca önceleri Alevi olup da ,Osmanlılar zamanında sunniliğe geçen gruplarda vardır. Bugün bile Rize ve Trabzon'da Çebi, Çep soyadı ile anılan kalabalık sülaleler vardır ve bunlar Çepni Oğuzlarından olduğu ileri sürülmektedir. Öte yandan; Gümüşhane, Giresun,Tirebolu, Dereli, Espiye, Görele, başta olmak üzere bir çok yüksek köyde Alevi Islam inancına bağlı Çepniler yaşamaya ve geleneklerini sürdürmeye devam etmektedir.
Çepniler ayrıca; Ege bölgesinde Çanakkale, Manisa, İzmir; Marmara'da Balıkesir'de yaşarlar. Ayrıca Sivas,Gaziantep'te de Çepni köyleri vardır. Çanakkale,Balıkesir, İzmir, Manisa ve Gaziantep çepnilerinin tamamı alevidir. Çanakkale Küçükkuyu'da bulunan Büyük Çetmi ve Küçük Çetmi köylerinin ve civar köylerin halkının önemli bir bölümü Çepni Kökenlidir.
Orta Anadolu'da Amasya, Çorum, Tokat gibi bölgelerde de alevi çepni grupları vardır. Detaylı bilgi için (bak.Ankara Üniversitesi Hacı Baktaşi Veli Araştırma Ensütüsü)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder